maanantai 30. lokakuuta 2017

Syrma (sirma, syrmata) ja asuminen kalastajakylässä Miloksella

Meri, se on keskeinen, jollei keskeisin elementti, kun Cocon kanssa lomailemme Kreikassa. Olemme molemmat sellaisia merelle tuijottelijoita ja meressä lillujia. Merinäköala maksaa usein ekstraa, mutta siinä kohtaa övereitä hintoja karttava mieleni on valmis hiukan joustamaan, ei tosin överesti silloinkaan. Se vaan on niin, että sieluni lepää kauniissa maisemassa ja koska lämpöön tullaan siksi, että hengaillaan ulkoilmassa, on parveke/patio kohti maisemaa yksi parhaista asioista, mitä lomakoti voi tarjota. Tämä ei tarkoita sitä, ettäkö me kaiken päivää siinä partsilla istuttaisiin. Ei niin, mutta illan viimeiset hetket ja aamunavaustunnit on kuitenkin hetkistä herkuimmat ja niitä varten olen muutaman euron valmis uhraamaan.














Fourkovouni ja lomakoti toinen vas.
Syrma-asumisessa kiehtoi juuri tuo meren läheisyys. Sisälläkin tiesi, mikä oli sen hetken merenkäynti. Itse olen krooninen korvatulpilla nukkuja ja Cocon unta taas voisi kuvailla jonkin sortin tajuuttomustilaksi (sanoo kateellinen), joten ajoittainen meren pauhu ja tuulen tuiverrus ei meitä yölläkään haitannut. Silti voin helposti kuvitella, etta myöhemmin syksyllä myräkät olisivat ainakin pitäneet poissa ihanalta parvekkeelta, jossa nyt vietettiin paljon aikaa aamuisin ja iltaisin.








Meren lisäksi syrmaan vetivät kalastajakylät, jotka pienuudessaan, vaatimattomuudessaan ja syrjäisen sijaintinsa vuoksi viestittivät olevansa rauhan tyyssijoja. Ajattelin etukäteenkin syrma-loman olevan jonkinlaista mökkeilyä ja sellaiseksi se meillä muodostuikin. Koen myös, että valitsin onnekkaasti vaatimattomamman pikkukylän, sillä ainakin sesongin aikaan suosituin ja syrmistaan tunnetuin kylä, Klima, alkaa olla jo hyvää vauhtia turistien täyttämä. Sentään sielläkin vielä on paikallisia elämässä arkeaan, mutta syrmat ovat varmasti omistajilleen hyvä rahasampo, joten jo etukäteen harmittaa, jos kylistä kaikkoaa kreikkalainen arkinen meno ja niistä alkaa tulla turistien lomakyliä.

Fourkovouni

Syrma on siis perinteinen kalastajan koti, jossa on  kaksi kerrosta. Alimmainen kerros on veden äärellä ja toimii venevajana. Yläkerrassa on sitten yl. vaatimattomat asuintilat. Meidän vuokraamamme syrma oli vaatimaton, mutta ihana! Syrmassa venevajaa ei oltu remontoitu asuminkäyttöön, mutta lisääntyvässä määrin näin näyttäisi olevan, siis ainakin niissä monissa, joita kuumeisesti entrataan turisteille vuokrattaviksi.

Kylät on monin paikoin suojeltuja, joten saniteettitilojen, sähkön ja vesijohtojen suhteen vaaditaan usein luovuutta ja vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tämä on hyvä vierailijoidenkin ottaa huomioon. Monessa vuokrailmoitukessa tai palautteissa oli juuri näistä käytännön seikoista kommentteja.
Tältä näytti kulku kylppäristä parvekkeelle asunnon ovelle:)


Meidän syrmassa pieni vessa+suihku oli erillään talon takana. Se oli hyvin vaatimaton ja vedenpaine huonoin, mitä vielä missään, Afrikan maita lukuunottamatta, olen nähnyt. Mutta se ei todellakaan meitä haitannut! Systeemit kehittyivät nopeasti. Cocon pesuvesi oli lähinnä merivesi.


Klima


Firopotamos

Firopotamos

Missä tahansa kylässä sitten vieraileekin, on kätevintä ja monin paikoin välttämätöntäkin vuokrata joku kulkupeli. Paikan päällä kuulimme senkin, etteivät kaikki taksit suinkaan suostu ajamaan hiekkateiden taakse, joten pirssin saaminenkin voi olla haastavaa! Fourkovouni oli joka tapauksessa sellaisen matkan päässä, että auto tai kunnon mönkijä olivat ainoat järkevät vaihtoehdot. Läheisempään kylään ei kilometreissä ollut pitkä matka, mutta se oli lähinnä ylä- ja alamäkeä sekä osittain kuoppaista hiekkatietä. Meillä oli mönkkärissä etu-ja takaboksi, joten ihan joka päivä ei kaupassa käydä, ei edes vettä hakemassa, kun ei ollut enää kesähelteitä.



Naapurit
Syrman voi vuokrata ainakin Airbnb:n tai Booking.fi:n kautta. Syrma-nimi ei aina ilmoituksessa esiinny, joten kannattaa vähän tarkemmin katsoa kuvia ja lukea kuvailua. "Boathouses"-nimikkeellä voi myös löytää. Joillakin vuokraajilla on oma nettisivu ja niitä löysin ihan googlaamalla.

Syrmien hinnat vaihtelevat melko paljon. Hintaan vaikuttaa tietenkin syrman koko ja taso. En osaa varmaksi sanoa, onko Klima-lisä hinnoissa jo olemassa, mutta saattaa olla, että jotain sellaista havaitsin. Toisaalta Kliman alue on kokonaisuudessaan niin upea ja monen syrmat laitettu vimpan päälle, joten kyllähän se hintaa nostaa. 
Airbnb:ssä hinnat ovat sesonkina n. 90-220€/vrk ja syyskuussa n. 65-120€/vrk.




Lokakuussa ei ollut tarvetta ilmastoinnille. Tiedä sitten, miten tuuletin riittää helteillä.




















Lokakuussa pienessä kylässämme oli hiljaista. Vain muutamissa asunnoissa oli vuokralaisia tai asukkaita. Nautimme yksityisyydestämme, seurasimme naapurin touhuja, turisteja jotka piipahtivat kylää katsomaan, ohi kulkevia veneitä ja laivoja, kylästä lähteviä kalastusveneitä, mutta ennen kaikkea merta, taivasta, tuulta ja päivän kierron mukaan muuttuvaa maisemaa. Kiikarit oli mukana, mutta ne löytyi myös talosta. 


Olen aina sanonut, että koska maailmassa paikkoja riittää, en kannata paluuta lomailemaan tutuille mestoille, mutta jotenkin tunnen nahoissani, että syrmaan palaan vielä. Se oli juuri sellainen rauhan tyyssija, joka herätti aistit ja rauhoitti ajatukset. Ja kun sähköä oli rajallinen määrä ja akku alkoi välkkyä punaista, oli hyvä hetki palata yksinkertaisten asioiden äärelle.

2 kommenttia:

  1. Kylläpä on erikoinen ja ihana " koti" teillä! Kiitos, että kerroit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan ykkosluokan kokemus, pidimme valtavasti molemmat! Mutta on niin monta hyvää tapaa tapaa matkailla...

      Poista

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...