torstai 12. heinäkuuta 2018

Retkikohteena Tammisaari, Raaseporin linna ja Fagervikin ruukkialue

Syvemmälle saaristoon mieleni tekevi, mutta ei sinne niin vaan ajauduta; pitäisi ajatuksella varata aikaa. Nyt ehdittiin Tammisaareen ja sen ympäristöön päiväretkelle. Jos punamulta ei kyllästytä ja vanha Porvoo on koluttu moneen kertaan, on tämä suunta oikein kiva vaihtoehto! Eniten silmää hivelivät juuri vanhat rakennukset, kotimaan tarjoamat perinnemaisemat, kauniit pihat ja kutsuvat kujat. Meren läheisyys myös muokkaa maisemaa ja tuo tunnelmaa.




Raaseporin linna

Raaseporin linnassa voi vierailla omin nokkinensa tai osallistua opastetulle kierrokselle. Kyllähän oppaan tarinat herättävät usein paikan toisella tavalla henkiin, mutta meillä oli matkassa liian omapäinen ja muista vierailijoista kiinnostunut nelijalkainen, eikä Coccocaan oikein malta kertojan perässä kulkea, joten ihan itse katseltiin. Kantavaääninen opas tuli silti tutuksi ja hän kuulosti kyllä viihdyttävältä.




Linna on rakennettu 1370-luvulla vartioimaan Suomenlahden kauppaa ja merenkulkua. Pitkälle on
siis silloin meri ulottunut! Linnan parhaat vuodet osuivat välille 1450-1460 ja hylkääminen tapahtui jo 1500-luvun puolivälissä, kun Tammisaaren ja Helsingin kaupungit perustettiin. Ensi kerran restaurointityöt aloitettiin 1800-luvun lopulla. Tältä ajalta on myös viereinen Linnanvuodin tupa, kahvila-ravintola.













Tammisaari

Raaseporin linnanraunioilta Tammisaareen rantakadulle on parikymmentä kilometriä. Tammisaarihan on nykyään taajama, osa Raaseporin kaupunkia, johon kuuluvat myös Pohja ja Karjaa. Tammisaari näyttäytyi kesäpäivänä lämminhenkisenä ja viehättävänä. Ihmisiä oli mukavasti liikkeellä, tunnelma silti sopivan raukea. Ja toistan vielä, että oli siellä ihmisiä, vaikkei heitä kuvissa juuri näykään, hah.



Knipanin uimarannan ympäristöstä sai eläväisen vaikutelman. Vierasvenesatamassa oli liikennettä ja useampi syömäpaikka palveli kesäpäivän viettäjiä. Alueella riitti hiekkarantaa sitä haluaville, mutta myös nurmikkoa ja suojaa kauniista, vanhasta puustosta Stallörenin puistossa. Hieman syrjemmältä löytyi koirille osoitettu uimapaikka, pieni kaistale hiekkarantaa tien vieressä ja laiturin kupeessa. Hieno juttu, ettei tarvinnut miettiä, missä Alman voi päästää merestä nauttimaan!


Huomaa hymy:)

Näkymätön hihna? :D

Vanha kaupunki on aivan vieressä, samoin kaunis Tammisaaren kirkko. Sunnuntaina liikkeet olivat kiinni, mutta Kustaa Vaasan kadulta silmä havaitsi muutaman kivan putiikin, joihin olisin kyllä arkena astunut sisään:) 



Paljon enemmänkin olisi Tammisaarella ollut tarjottavaa ja historiaa riittää siitä kiinnostuneille, mutta nälkä ajoi meidät ravintola Albatrosiin. Tai oikeastaan sinne kutsuivat Ebba ja Nixon! Palvelu sai hymyilemään ja ruoka hyrisemään. Pehmiksestä tuli bonusta, vaikka hinta olikin kesäsesongin sanelema. Alma sai vesikupin, rapsutuksia ja tunsi muutenkin olevansa tervetullut! 
Ravintola Albatros, Tammisaari 

Kuningatar Vinohymy :)



Fagervik

Fagervik on kylä Inkoossa ja siellä sijaitsee Fagervikin kartano sekä vanha ruukkimilijöö. Sanottakoon heti ensiksi, että Fagervikin kartanon sisätiloihin ei pääse tutustumaan eikä myöskään puutarhoihin käyskentelemään, mutta syykin on hyvä: kyseessä on nykyisten omistajien koti. Kartanon ja muitakin rakennuksia kyllä näkee, kun alueella ja sen ympäristössä kävelee.  Vaikka näyttävämpiä ja merkittävämpiä ruukkialueita on Suomessa tarjolla, on paikka mielestäni pysähdyksen arvoinen.



Muutama asia jäi mieleeni, kun silmäilin Fagervikin historiaa. Fagervik on perustettu vuonna 1646 ja 1720-luvulta lähtien se on ollut saman suvun omistuksessa. Kartanon ympärillä olevat kauniit punamultatorpat rakennettiin työväelle. Ja juuri täällä, niin he kertovat, viljeltiin maamme
ensimmäiset perunat (1720-luvulla)!




Ruukin kirkko on yksityisomistuksessa, mikä on Suomesssa melko harvinaista, ja siellä soivat maamme vanhimmat (toiminnassa olevat) urut, siniset sellaiset! Kirkkoa vuokrataan yksityistilaisuuksiin.



Alueella on myös kahvila ja museo (auki kesällä ke ja su). Tämä on oiva taukopaikka ja kulkiessasi kartanon ympäristössä hiekkatietä esim. koiranpissatuksen verran, näet jo vähän etäämmältä myös kaunista puutarhaa ja pääset helposti kartanotunnelmaan.
Lisää Fagervikista ja Inkoosta täältä!

























1 kommentti:

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...