lauantai 17. marraskuuta 2018

Pilar ja Joan Miro -säätiön museo Mallorcalla, ja tylsää ei ole!

Taide on tarkoitettu kaikille ja minä kannustan kurkkaamaan taidemuseoon tai näyttelyyn. Sen ei tarvitse olla puuduttavaa ja teoksiin voi tutustua omalla tyylillään! Teokset herättävät tunnelmia, muistoja, mielikuvia, keskustelua, ideoita ja ajatuksia. 


Pahoittelen, jos joku ei pidä meidän museovierailun tyylistä. Kumpikaan meistä ei ole taiteen tuntija eikä harrastaja (mikä selvinnee viimeistään kuvateksteistä) , mutta tämäkin museovierailu oli hieno ja kokemisen arvoinen.

Joan Miro (1893 Barcelona-1983 Palm de Mallorca ) oli katalonialainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja keraamikko. Hänen äitinsä oli Mallorcalta ja hän vietti lapsena täällä kesiä isovanhempiensa luona. Sillä lienee vaikutusta siihen, että nyt saamme vierailla hänen ateljeessaan ja nähdä hänen taidettaan näyttelytilassa. Myös Miron vaimo, Pilar, oli Mallorcalta kotoisin. Pariisi oli toinen Mirolle merkittävä kaupunki.

Ateljee, tyypillisessä mallorcalaisessa talossa 1800-luvulta.
Mirota on pidetty yhtenä modernin taiteen mestareista. Koska innostuminen saattaa lisääntyä, kun aiheen liittää johonkin itselleen aiemmasta tuttuun, kerron, että Miro suunnitteli vuoden 1982 jalkapallon MM-kisajulisteen :) Ja vuonna 1977 hän suunnitteli Amnesty Internationalille mielipidevankeja puolustavan julisteen. Minusta tällaiset yksityiskohdat, joita taiteilija itse ei ehkä pidä suurimpina saavutuksinaan, nostaa tavallisen kuvankatsojan mielenkiintoa. Toivon, ettei Miro nyt käänny haudassaan...

Vuonna 1947 Miro matkusti ensi kertaa Yhdysvaltoihin. Hän työskenteli siellä yhdeksän kuukautta suuren maalauksen parissa. Vuonna 1959 presidentti Eisenhower ojensi hänelle Valkoisessa talossa tunntustuksen teosseinästä Unescon päämajaan Pariisiin.



Mirolla oli myös tunnettuja tuttavuuksia. Pablo Picasson hän tapasi Pariisissa 20-luvulla ja kun hän esitteli Picassolle maalauksensa, Pablo otti ja osti sen! Picasso esitteli Miron Pariisin taidepiireissä. Yhden Miron teoksen osti myös Ernest Hemingway. 

Miron töissä näkyy olioita, merkkejä, lieriöitä ja ympyröitä, eläimiä ja elimiä. Espanjan sisällissodan alkaminen ja fasismin nousu aiheuttivat Mirossa pelkoja, jotka näkyivät sen aikaisissa töissä erilaisina hirviöinä ja kummallisina hahmoina. 



Se mikä tuntuu huikealta (ilman että minulla on suoranaista vertailukohtaa) on Miron töiden määrä: n. 500 veistosta, 2000 öljyvärityötä, 3500 grafiikan työtä n. 400 keraamista työtä! Eikä tässä vielä kaikki. Pistetään vielä nuket teatteriryhmälle, lavasteita, kirjakuvituksia, seinävaatteita...Huh.



50-luvulla Miro muutti pysyvästi tänne Mallorcalle ja kyllä olosuhteet ainakin omaan silmääni vaikuttavat upeilta! 

 Miron unelmien studio, jonka arkkitehtiystävä, Sert, suunnitteli hänelle. Täällä mahtui työstämään useampaa teosta samanaikaisesti. Tilat ovat avarat ja valo tulee pohjoisesta. Nyt menossa oli kunnostustyöt, joten sisälle ei päästy.

Valoa, puutarhaa, maisemaa!
Taviksen vinkit taidemuseovalloitukseen: 
- Anna mielikuvituksen lentää! Teoksiin keskittyminen tyhjentää päätä! 
- Katso teosta kaukaa, läheltä, edestä ja sivulta. 
- Kertooko teoksen nimi jotain vai ei mitään? (Joskus nimi avaa tarinaa, joskus nimet ovat yltiötylsiä tai aivan koomisia.) 
- Katso tilaa, joskus se itsessään on mielenkiintoinen. Myös valoa ja valaistusta voi tarkkailla.
- Usein kiinnostus lisääntyy, kun lukaisee, vaikka vähänkin, taiteilijan / teosten taustoja tai tsekkaa pari työtä etukäteen. 
- Vierailijoita kannattaa aina vähän vilkuilla; he vasta mielenkiintoisia ovatkin! 
- Mitkä teokset olivat suosikkeja ja miksi? Vaihtakaa mielipiteitä muutenkin -seurassa on yl. hauskempaa! Juttua syntyy kuin itsestään. 

No nyt: tatska natsaa passelisti tauluun!
Cocco, nyt mätsää sun asu! Onks noissa kasaritunnelma?
Tauot on tärkeitä.

Onks nää kalat täällä, koska niitä esiintyy myös Miron taiteessa? Joka tapauksessa Cocon pitää saada vähän kokeilla...:)
No siis kun siinä on noita nuotteja, ni meetkö nyt sillee luontevasti siihen! (naurua, paljon naurua)

Muista katsoa lapsesi töher...töitä tarkkaan -hän voi olla tuleva mestari!

Tää on varmaan jonkun suuren työn suunnitelma. Ai että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty...?

Mikä tää juttu on?? Miro piirteli ateljeensa seiniin. Ihan hullun näköistä! Mutta tää on ihana, vanha rakennus!

Joiko se oikeesti ton viini?

Roiskeet tatskan väreissä. Cocco, missä oot?

Taide innoittaa ja minäkin intouduin niin, että Miro-juttu piti saada julki. Kiitän tällä kertaa mielenkiinnosta ihan erityisesti :) Kierroksenne on päättynyt!

2 kommenttia:

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...