perjantai 2. maaliskuuta 2018

Next stop: Italy

Muistatko, milloin matkatoimistojen katalogit iltalukemisena vaihtuivat nettihakuihin? Kun vuonna 2004 suunnittelin perhelomaa Espanjaan ja koukutuin kympillä majapaikan etsintään netistä. Tarjontaa oli siellä jo aika paljon, vaikka sivujen laatu ja erilaiset toiminnot olivat toki paljon vaatimattomammat kuin nykyään. 

Meillä oli kotona hidas netti, mutta pakkomielle pakotti miettimään ratkaisuja. Kirjastot tarjosivat tunnin, pari, ilmaista nettiaikaa ja minähän niitä varailin sieltä sun täältä! Mukana kulki vihko ja kynä, jotta sain tärkeät löydöt kirjattua ylös ja tutkittua niitä kotona. Onneksi lapset olivat kirjojen parissa ja luurit korvilla viihtyvää tyyppiä, sillä heillekin kertyi kirjastoreissuja luullakseni enemmän kuin peruspilteille kahdessa viikossa keskimäärin.
Muutaman viikon vimmatun haravoinnin jälkeen, olin saanut työni päätökseen. S-postitse lähetin pienen villan omistajalle pyynnön vuokrauksesta ja illalla hän soitti varauksen vahvistukseksi. Maksun suoritin pankkitiskiltä ulkomaansiirtona.




Olen parantumaton matkakohteiden mietiskelijä, ihailija, etsijä ja suunnittelija. Ilokseni matkoja on kertynyt kaikissa elämänvaiheissa, vaikka koskaan en ole niin paljon voinut matkustaa, kuin olisin halunnut:)
Nykyään minulla on sekä lyhyen- että pitkän aikavälin suunnitelmia, ja aina sellaisiakin, jotka eivät koskaan toteudu. Säilön suunnitelmani ja löytöni iPadille kirjanmerkeiksi maan tai paikkakunnan mukaan. Kun ilmaantuu häilyväkin mahdollisuus matkalle, kaivan tutkimukseni esille. Jos sopivaa kohdetta ei löydy, aloitan uuden suunnitelman. Hinta on asia, joka vaikuttaa valintoihini aina.

Tällä kertaa etsintä lähti siitä, että toukokuussa on lomaa ja kevät on ihan parasta reissuaikaa Euroopassa. Budjetin kanssa ei voi leveillä. Katselin halppikset ensin ja heti löysin sopivat lennot. Ryanair lentää Lappeenrannasta sekä Ateenaan että Italian Bergamoon. Ateenan hinnat olivat jo kivunneet, eivätkä lentopäivät natsanneet, mutta Bergamo onnistui. Viikon reissulle lennämme käsimatkatavaroilla ja lentojen hinnaksi kahdelta tuli 144€ :) Tällä hinnalla hymyilyttää hetken aikaa :D

Kun lennot la-la oli varattu, aloin miettiä loman sisältöä. Lomaohjelman ratkaisee osittain se, kenen kanssa vai yksinkö reissuun lähden. Cocco sanoo aina aluksi, että ei varmaan voi lähteä, tai että ei voi luvata, tai että haluaisi mutta liian aikaista sanoa. Kyllä minä oikeasti ymmärrän, kun vieressä elän: yrittäjän lomailu ei ole sitä, että loma lukee allakassa lähes vuotta aikaisemmin, loman tullen desinfioit lähtiessä kätesi ja kun suljet oven takanasi, olet velvollisuuksista vapaa. (Ja juu, tiedän, ettei se ole näin monella muullakaan ja osaan olla kiitollinen siitä, että itselläni se kutakuinkin näin menee!) Yrittäjän loma maksaa monenlaista hintaa.

Italian suunnitelma muodostui sellaiseksi, että Bergamossa vietetään ensim. yö, koska lento saapuu myöhään illalla. Aamulla vuokra-auto alle ja suunnaksi otetaan Liguria ja La Spezian alue. Pieni kylä ja siellä onnellisten ihmisten ja rauhallisten unien (palautteet...) pieni mökki toimii tukikohtana päiväretkille. ”Must see” on ainakin Cinque Terren alue: juurikin niitä paikkoja, jotka ovat odottaneet vuoroaan listoillani!

Kuva: Wikimedia

Kuva: Wikitravel

Hinnoista sanottakoon, että toukokuu on vielä edullista aikaa. Turismista etäällä oleva majapaikkamme on Airbnb-sivustolta ja maksoi neljältä yöltä 142€ eli 35,50€/yö. Pidän tätä loistavana löytönä, mutta totuus paljastuu aina vasta paikan päällä, joten kuulette sitten, miten kävi! Bergamon yöt ovat vielä varaamatta, mutta n. 50€/ yö ajattelin olevan ok. Sillä otetaan mitä saadaan.
Auton vuokrahinnat ovat Italiassa hyvin kohtuulliset (lopputuloksen myöhemmin). Siinä kohtaa Cocco saa kuitenkin (lähes) kaiken päätäntävallan sekä kuskinpukin :) 
Eräs merkittävä mafioso (v. 2012)
Bergamoon palataan paria päivää ennen paluuta. Olemme olleet siellä kerran aiemminkin ja nyt haluttiin hieman enemmän aikaa kiertelylle. Varsinkin ylempänä sijaitseva kaupungin vanha osa on kaunis ja vierailun arvoinen. Vaikka kumpikaan ei himoshoppaile, kuuluu matkasuunntelmiin usein ns. tarjonnan tsekkaus :) Niinpä ruokakauppa tai esim. halli sekä ostoskeskus ovat saamassa viimeisen päivän lomasta. Orio Commercial Center on ainakin omasta mielestään Italian suurin ostoskeskus ja se sijaitsee kätevästi lentokentän läheisyydessä. Pikkukauppoja Bergamossa kierrellään myös, kun sopivia kohdalle sattuu. Villi veikkaukseni on, että matkalaukusta löytyy paluulennolla kenkäpari, viiniä, juustokuutio ja oliiviöljyä! Riittääkö lentolaukun tila, paukkuuko painoraja? Viimeksi pullukaksi pakattu lentolaukkuni juuttui juuri Bergamossa siihen laukkutelineeseen, jolla sen mitat tarkistetaan. Cocco siirsi vaivihkaa kenkänsä painamaan kehikon alareunaa lattiaa vasten, kun minä kirkaan punaisena punnersin laukkuani irti kehikosta, joka yritti kokonaisuudessaan maasta irti. Hymynkare pyrki päättäväisesti esiin virkailijan suupielestä ja hienotunteisesti hän oli keskittyvinään seuraavaan tulijaan kun loppurykäisy tapahtui ja lentolaukkuni onnistuttin vapauttamaan metallikahleestaan. Tästä kokemuksesta olen ehkä vähän viisastunut, mutta nuukuus ja ahneus samassa paketissa on harvoin toimiva yhtälö :D
Vuonna 2012





2 kommenttia:

  1. Ihana suunnitelma ja varmasti taas mukava reissu teillä tiedossa :)
    Käsimatkatavaroiden kanssa matkustamisessa on kyl se huono puoli, ettei nestemäisiä tuliaisia saa tuotua jos on jo sen litran verran pikkupurnukkaa itsellä mukana..
    nimim. Latviasta tuliaisina tuodulle olutpullolle tuli lisähintaa 20e kun nyssäkkä ruumaan meni :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nestemäiset on pahoja😂 Me on kans joskus maksettu lisälaukku tuliaisten vuoksi. Ja on se aina vähän vaivalloista pysytellä siinä litrassa kosmetiikan kanssa. Esim aurinkorasvat pitää ostaa kohteesta ja nuukaa harmittaa, kun jämiä ei saa mukaan kotiin...

      Poista

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...