torstai 13. syyskuuta 2018

10 tapaa solmia (lähes) sanattomasti kansainvälisiä suhteita

Sanottakoon heti alkuun, että useat esityistä tavoista on käytännösä testattu ja suomalaiselle luonteenlaadulle hyväksi havaittu. Kyllä me jonkin verran kieliä puhutaan, mutta sehän ei vielä mitään ratkaise.

1.Tupakka puhuu kansainvälistä kieltä. Intiaanien savumerkit, siitäkö tässä on kyse? Kulttuurieroja ei ole. Tupakkapaikka on helppo pystyttää mihin tahansa ja milloin tahansa, edullisesti. Avaa peli tarjoamalla tupakka tai vähintään tulta. Jos tulee vaivaannuttava hiljaisuus, voi keskittyä uloshengitykseen antaumuksella, seurata katseellaan savukiehkuroita, kuin ne kertoisivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Tupakoijat ovat yhtä suurta perhettä, salaliittolaisia. Malboro, esim. , voisi myös toimia matkojemme sponsorina, koska se edistää (terveyden tuhoutumisen lisäksi) kansainvälisiä suhteita ja maailmanrauhaa.

2. Alkoholi toimii osittain tupakan tavoin, kunhan kulttuuri sen sallii. Vierailija/ulkomaalainen voi aina aloittaa kommunikoinnin ja tutustumisen opettamalla sen tärkeimmän sanan sisarellaan/veljelleen: ”Kippis!” ja ystävyys saattaa olla loppuikäinen. Sen syvemmäksi ei välttämättä ihmissuhteen tarvitse kehittyäkään! Toisaalta lasien kilahtaessa yhteen tapahtuu aivokemiallisia reaktioita, jonka vaikutuksesta passiivinen sanavarasto alkaa aktivoitua.

3. Moottorilliset kulkuvälineet toimivat myös keskustelunaiheina alle 20 sanan sanavarastolla. Ja jos ei hallitse niitä kahtakymmentäkään, voi luetella merkkejä & malleja ja ilmeillä vahvistaa tai heikentää esim. auton arvoa. Tilannetta helpottaa läsnäoleva kohde, kuten auto, johon huomio palavasti kiinnitetään. Pieni renkaan potkiminen sallitaan, mutta vastapainoksi kannattaa nyökytellä ja hymistellä. Kolmella sanalla voi muodostaa jo korvaamattoman kysymyksen tai toteamuksen: ” Manual? Model 2015? Your car?” No, ei siihen kolmea tarvitse, näemmä.

4. Käsimerkit ovat muuttaneet muotoaan viime vuosikymmenen aikana. Keskisormi on vaihtunut peukkuun! Peukutus on tehokasta ja väärinymmärryksen mahdollisuus on olematon. Pieni kasvojen ilmeen vääristymä, kuten huulet tai otsarypyt ylös tai alas, sekä tarvittaessa sopiva ähkäisy, mutina tai korkeampi ynähdys vahvistavat vielä tarvittaessa peukun painoa. Ja huom! Peukulla on monta nyanssia, ei vain ylä- ja ala-asento! Väliasennot ovat merkityksellisiä myös. Lisäksi on käytössä vielä hivenen väpättävä eli tärisevä peukku, mikäli arvio/kommentti on varovainen tai aiheuttaa pohdintaa. Peukutusta voi käyttää lähes kaikissa asiayhteyksissä.

5. Urheilu on kansojen yhteinen kieli, jota ei välttämättä tarvitse itse harrastaa, mutta netistä voi lukea ennen vieraaseen maahan saapumista muutaman avainsanan, henkilön tai joukkueen. Joukkueiden kohdalla ole varovainen. Esim. Madridissa en lähtisi viitoittamaan tulevaisuuttani tarjoamalla ensisijaisesti kumpaakaan joukkuetta, Atletico Madridia tai Real Madridia. Myöskään MM 2018 -aloitus ei toimi. Yleisesti keskustelukumppanin iästä voi päätellä kannattaako lähteä liikkeelle Rosbergistä, Hakkisesta vai Raikkosesta. Ilmasto huomioiden voi tarjota Selannetta, ja jos Litmanen ei supista pupilleja, voi aina lainata vaikka naapurilta: ei se lopulta ole kovin kaukaa haettua, jos liikutaan akselilla Ruotsi-Venäjä, tarvittaessa Neuvostoliitto. Jos mikään ei riitä, lähde sauvakävelylle. Saat katseita, vihellyksiä, heilutuksia, torvea ja lopulta kyytitarjouksen. Älä koskaan kieltäydy!

6. Lemmikkieläimet ymmärtävät hyvin suomalaista vähäeleisyyttä. Niiden hyväksyntä saattaa ulkomaalaisen suoraan paikallisen kaveripiiriin, tai ainakin koirakaveripiiriin, mutta siitä voi muodostua ajan kanssa jotain suurempaa! Ei ole siis koiraa karvoihin katsomista. Pienikin seropi-räkyttäjä voi olla tie sanattomaan yhteisymmärrykseen! Muista vesikauhu.

7. Lapset, heitä rakastavat kaikki. Ja jos et tunne rakkautta paikallisen naapurin uhmaikäiseen ja kovaääniseen räkänokkaan, esitä edes! Kyllä, pystyt siihen lomasi ajan, muutaman hetken päivässä. Tämä tuottaa välittömästi tulosta. Jos vieras pitää lapsestasi/lapsenlapsestasi, hän ei voi olla paha tai vaarallinen. Lapsi sitäpaitsi täyttää tilan ja parhaimmillaan he järjestävät näytöksen, esim. tanssi-tai laulushown tai itkukohtauksen, jota seuraamalla, naurahtelemalla / surkuttelemalla, kiljahtelemalla ja huokailemalla pääset seuraavan kummitädiksi tai ainakin lapsenvahdiksi.

8. Ruoka puhuttaa aina ja koska ruoka suussa ei saa puhua, tunge sitä aina tarpeeksi poskiisi! Mussuta antaumuksella, makustellen. Älä unohda silmien ilmeitä, kulmien kohotuksia, nyökytyksiä jne. Kun suusi on tyhjä, lapioi pian uudelleen, kuin et olisi koskaan saanut mitään näin hyvää! Pyri välttämään tukehtumisrefleksiä. Suusta roiskuva ruoka tai nenästä valuva juoma voi siirtää sinua monta harppausta taaksepäin orastavassa suhteessa. Kokin kaverina ja ravintoloitsijan suosikkina sosiaaliset suhteet laajenevat hetkessä. Suurin onnistuminen on kuitenkin paikalliselle perhepäivälliselle kutsutuksi tuleminen. Oikeasti.

9. Google-kääntäjä, nykytekniikan hienoin saavutus ei tarvinne selittelyä! Hämmästys on suuri, kun puuttuva sana räjäyttää ymmärryksen tai oikaisee väärinymmärryksen. Tutustuminen ja suhteen luominen on tällä tyylillä sen verran hidasta, että vaikeisiin aiheisiin, kuten Toiseen maailmansotaan, naisen asemaan, ympäristöongelmiin ja aborttilakiin päästään vasta noin kymmenen vuoden kuluttua. Tämä osaltaan helpottaa kanssakäyntiä ja kansainvälisten suhteiden kehittymistä.

10. Rakkauden kieli on pettämätön. Kaikissa maissa ja kulttuureissa on mahdollisuus nousta nextille levelille. Tätä osaa kansainvälistä viestintää, yhteenkuuluvuuden tunnetta yli ikä-, kieli- tai kulttuurirajojen, tai tarkemmin ottaen sen tuottamaa hedelmää, olen saanut olla todistamassa hyvinkin läheltä ja useammin kuin vain lomamatkoilla. Synnytyssaliin tiivistyy tällöin koko maailman pienuus. Ihmisen lisääntyminen ei usein näytä vaativan pitkää tutustumisprosessia tai mutkikkaita sanakäänteitä, Googlesta puhumattakaan. Viimeksi mainittu on tässä kohtaa aivan liian hidas. Kun pääset todistamaan kahdeksan sanan parisuhdetta ja opastamaan osallisia kohti uuden elämän syntymisen ihmettä, tunnet olevasi vaihtoehtoisesti Äiti Teresa, Kofi Annan tai sitten vain väärä ihminen väärässä paikassa väärään aikaan. Kuitenkin rakkauden kielen hedelmä saa yleensä ja onneksi kaikenlaiset jäävuoret sulamaan, ainakin hetkellisesti. Ja on se onni, että ihmisen anatomia ja synnytysprosessi ovat hyvinkin samanlaisia maailman eri kolkissa. Hädän tullen pärjätään esim. kolmella sanalla: ”push, Push, PUSH!”

3 kommenttia:

  1. Sait taas kerran hymyn huulille tällä hienolla kirjoituksella! Nimimerkki "kokemusta on"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Jostain syystä tää teksti on saanut huippu vähän lukijoita. Kiva kun aina luet ja kommentoit!!

      Poista
  2. Taitavasti ja hauskasti olet kirjoittanut. Ihailen!

    VastaaPoista

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...