keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Kymmenen kuumaa päivää Sri Lankassa

Valoa kohti vaatii ihmismieleni, kun Pohjolan pimeys surkastuttaa aivot ja ankeuttaa ajatukset. Rannalle, sinne tähyilen aina! Myös Sri Lanka kiehtoi rantojen vuoksi. Kuitenkin ajattelin jo matkan suunnitteluvaiheessa, että jos lomalla haluaa kallistaa vain kehonsa aurinkovuoteelle, on turhaa lähteä näin kauas. Kanarialle pääsee helpommin ja nopeammin. Koska kaukolennot kismittävät ympäristövaikutusten vuoksi, oli selvää, että muutakin kuin hiekkarantaa pitää nähdä.

Unawatuna

Kabalanan surffiranta


Jungle Beach, Unawatuna

Sri Lanka on pieni maa, mutta pitää sisällään hienoja vaihtoehtoja vieraalle. Meillä oli aikaa niukalti,  10 päivää perillä, joten piti suunnitella tarkkaan ja asennoitua etukäteen, jotta rento lomantuntu säilyisi aikatauluista huolimatta. Lisäksi pitkät lennot kuluttavat ilmaston lisäksi sekä aikaa että ihmistä. Kannattaa myös miettiä, kuinka suuren palan lomastaan haluaa viettää erilaisissa kulkuneuvoissa, koska kilometrit kertovat hyvin vähän, kun maan sisällä siirtyy paikasta toiseen.

Huom!
Jutussa esiintyvät  hinnat ovat suuntaa-antavia, omaan kokemukseemme perustuvia, mutta ajattelin, että ne voisivat jotakuta kiinnostaa, Hintoihin vaikuttaa luonnollisesti mm. ajankohta, paikka ja tinki-innokkuus.Kymmenen päivän pyrähdyksemme oli suunniteltu niin, että pääsisimme rannalle, näkisimme Sri Lankan mahtavaa luontoa, kokisimme sisämaan vuoristoa, junamatkan upeilla maisemilla sekä palan kaupunkikulttuuria.

Kartasta selviää, millaisen kierroksen teimme.
Lentokenttä -> Unawatuna (ranta) -> Udawalawen luonnonpuisto (safari) -> Ella (vuoristoa, junamatkailua) -> Kandy (kaupunkilomaa, temppeli) -> lentokenttä


Yöt jakautuivat niin, että rannalla olimme viisi yötä, luonnonpuistossa ja Ellassa kummassakin yhden yön ja Kandyssa kolme yötä. Kaikki yöt olin varannut Bookingista etukäteen.

Siirtymät olivat (noin kilometreinä ja aikoina): Lentokenttää-Unawatuna 110 km (yli 4 t+) —> Unawatuna-Udawalawe n. 140 km ( 3,5 t) — > Udawalawe-Ella 110 km (2,5 t) —> Ella-Kandy 137 km (junalla 7 tuntia! —> Kandy-lentokenttä 140 km (3 tuntia).

Nämä matka-ajat laitan siksi, että ne kertovat suunnittelun kannalta oleellisen: koskaan et voi kilometreihin perustuen tietää, kuinka paljon aikaa tien päällä kuluu!! Aikataulu on välttämätöntä suunnitella väljäksi ja huomattavasti mukavampaa on, jos itse siirtymistäkin osaa nauttia :) Itse käytin kaksi kertaa myös matkapahoinvointilääkettä, koska siitä riesasta ajoittain kärsin. Lääke tehosi hyvin, eikä huonovointisuutta tullut mutkaisilla vuoristoteilläkään.Liikkuminen/liikenne

Me teimme kaikki siirtymät taksilla, paitsi Ellasta Kandyyn junailimme, mikä olikin yksi loman must-juttu! Taksin käyttö oli valitettavasti lyhyen loman ja jaksamisen vuoksi välttämätöntä. Kyydit sovittiin paikanpäällä eikä ongelmia tullut. Majoittajat jeesaavat kyllä ja kadulta taksin saa myös helposti. Vaikka Cocco on kokenut kuski, totesimme että itse ajaen ei maisemien katselusta tulisi mitään, vaan ajaminen olisi stressaavaa ja vaatisi kaiken keskittymisen, usein jopa molempien.

- Lennot: Qatar Airways n. 1300/2hlöä
- Taksi: 100-140km —> 40-50€ 
- Tuk tuk: 3-5€ lähialueilla (~15 km)
- Juna: 24€
Tämä on siis hinta siis 2. luokassa: kaksi paikkalippua netistä ostettuna välittäjän kautta ja toimitettuna hotelliin! Käytin 12Go Asia -nettipalvelua, joka toimi moitteettomasti ja junaliput odottivat meitä sovitusti hotellilla. 
Asemalta ostettuna lipun hinta on vielä reilusti halvempi, mutta paikkalippuja ei ole välttämättä saatavilla.

Bussit ovat maassa oma lukunsa. Ne ovat liikenneturvallisuuden riski, ajavat paikallistenkin mielestä kuin hullut. Usein bussit on todellakin ahdettu täyteen ja reissaajan pitää varautua ahtauteen, kuumuuteen, hulluuteen ja pakokaasuun. Mutta ehdottomasti halpaa bussilla ajelu on ja tunnelma on taattu! Ekologisuus-astetta vähentää bussien heikko kunto -pakokaasun ja katkun määrä on mieletön.Lyhyille, alle 20 km: n matkoille valitsimme aina tuk tukin. Sen käyttö oli kätevää, helppoa ja nopeaa! Tuk tukeja on joka nurkalla, emmekä kokeneet hankalaksi hintaneuvotteluakaan. Välillä muistimme kysyä hinnan etukäteen, kuten kunnon turistin kuuluu, mutta varmaan yhtä usein unohdimme. Kertaakaan emme kokeneet törkeää vedätystä. Tuli meille pari suosikki-kuskiakin, joita käytimme useamman kerran.Vuoristoseudulla olisi tarjolla patikkareittejä, vesiputouksia ja näköaloja joka lähtöön. Nämä jouduimme skippaamaan. Toki vesiputouksia näimme siirtymillä ja junan ikkunasta, samoin kuin ylipäänsä mahtavia maisemia, mutta tuolla sisämään vuoristossa haluaisin ehdottomasti vierailla uudelleen ja liikkua myös jalan.


Junamatka Ellasta Kandyyn

Ne maisemat!! Kuvia tältä reitiltä löytyy netistä pilvin pimein :) Kaiken tarvittavan tiedon junamatkasta löysin myös netistä.

http://railway.gov.lk
https://12go.asia/en

Tässä muutama huomio sekä kokoelma kuvia.
- Juna matkaa hitaasti. Meidän reissu kesti seitsemän tuntia, mutta yhtä hyvin voit matkustaa lyhyemmän pätkän.
- Aikataulut löytyvät netistä ja asemilta.
- Lippuja voi ostaa menemällä asemalle joko samana päivänä tai jo aiemmin. Ainoa tapa ostaa liput netistä on käyttää ulkopuolisia palveluntarjoajia. Hinnat ovat välittäjän kautta toki kalliimmat, mutta erittäin edulliset joka tapauksessa.
- Suosittelen 2. luokkaa, koska näissä vaunuissa ikkunat saa auki ja näihin myydään paikkalippuja. 1. luokassa on (kylmä) ilmastointi ja usein harmaat näkymät ikkunoiden likaisuudesta johtuen. 3. luokassa on eniten elämää ja ajoittain ahdasta.
- Varaa mukaan vessapaperia ja käsidesiä/kosteuspyyhkeitä. Juotavaa ja syötävää myydään matkan aikana ja ikkunasta asemilla, mutta jos epäilet sopivan murkinan saatavuutta, varaa evästä.
- Matkan voi toteuttaa kumpaan suuntaan tahansa ja upeita maisemia ilmaantuu kummallekin puolelle.
- Pidä huolta lipustasi: sitä kysyttiin myös pääteasemalla!
Parasta matkaseuraa <3
Udawalawen kansallispuisto ja safari

Luonnonpuistoja on maassa useita. Meille valikoitui Udawalawe, koska se osui parhaiten reitillemme. Näissä luonnonpuistoissa ei näe ”The big five” -settiä, kaikkia suuria villieläimiä, mutta sillä perusteella en kuitenkaan jättäisi Sri Lankan safaria väliin! Me näimme norsuja, vesipuhveleita, sakaaleja, leguaaneja, mahtavan määrän lintuja, villisikoja, kauriita, apinoita. Vehreä luonto tarjoaa upean ympäristön ja äänimaailman. Ja hinnat ovat edullisia: esim. 35€- 70€ / 2 hlöä (kestosta, ajankodasta ja  ostopaikasta riippuen). Me sovimme safarista paikan päälle päästyämme. Moni majoittaja, kuten meidänkin, myy ohessa safari-palveluita. Safarin voi ostaa myös yksinkertaisesti saapumalla luonnonpuiston portille. Myös nettivaraukset onnistuvat.
Galle ja Kandy

Kulttuurikohteista näimme mm. Gallen siirtomaa-aikaisen vanhankaupungin linnoituksineen ja kirkkoineen ja Pyhän hampaan temppelin Kandyssä(Temple of the Sacred Tooth Relic). Mutta nähtävää riittäisi pitkäksi aikaa ja useammalle reissulla!

Galle: kallis ja ihana! Turismi on jo vallannut vanhan kaupungin eikä ihme: siirtomaahenki huokuu rakennuksissa ja kahviloita ja putiikkeja riittää.
Galle: Dutch Reformed Church on vanhin käytössä oleva protestanttinen kirkko (hollantilaisten rakentama vuonna 1755)

Cocco chillaa .)

Galle: The Old Dutch Hospital siirtomaa-ajalta pitää nykyään sisällään kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja. Täällä olimme illan paossa trooppista ulonilmaa :)

Kandy: Temple of the Sacred Tooth Relic on yksi buddhalaisen maailman pyhimmistä paikoista. Ella: Nine Arch Bridge, "The Bridge in the Sky" on brittäläisen rakennuttama 1920-luvulla ja siitä on tullut vuosien mittaan valtava turistinähtävyys.


Ruoka

Söimme kaikkea ja kaikkialla ilman vatsatauteja! Mikä voi olla parempaa :) Tosin on sanottava, että ruokailimme pääasiassa paikoissa, joissa näki muitakin turisteja. Merenelävien ystäville erityisesti merenrantapaikat ovat paratiisi! Myös kaikkialla muualla oli mm. kala-aterioita tarjolla. Vege-väki saa täällä myös ihania makuelämyksiä. Jos kaipaa länsimaista ruokaa, on sitäkin tarjolla. 
Me täytimme vatsamme eritasoisissa ravintoloissa, kahviloissa. Junassa ostimme uppopastettuja vihannes-kananmuna -pasteijoita sekä asemalla ikkunasta myytyjä popcorneja. Syötiin jäätelöt irtona ja kaupasta, smoothiet ja pirtelöt, jopa raakaraasteet ja salaatit. Yhdessä ateriassa Cocolla oli surullisen kuuluisaa majoneesiakin, mutta ei ongelmaa!

-  kahden hengen ateria 8-35€
- lassi tai hedelmäsmoothie n. 2€
- olut 2,5-3€ / 1/2 litraa

Majoitus

Sri Lankassa yöstään voi maksaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Halpoja kotimajoituksia ja hostelleja löytyy vaikka kuinka ja luksushotelleja on myös tarjolla. Meidän vaatimuksemme oli suihku, ilmastointi ja aamupala, sekä sijainti. Unawatunassa halusimme olla rannalla, Ellassa katsoa kauniita maisemia ja Kandyssa kaupunkimetelin ulkopuolella. 
Kallein hinta oli rantahotellissa, edullisin sisämaassa. Kaikki neljä paikkaa vastasivat hyvin kuvauksia ja odotuksia!
Unawatuna: The Villa Hotel 65€/yö (rantahotelli)Udawalawe: Private Organic House 33€/yöSecret Mountain Paradise 25€/yö 

390 Villa Vista -hotelli Kandyssa

Näissä maisemissa ei 57€/yö tuntunut pahalta :)

Kandyn hotellin yleiset tilat
Sri Lankan plussia matkakohteena:

- monipuolisuus
- edullisuus
- englannilla pärjää
- turvallisuus
- hymyilevät, ystävälliset ihmiset
- vähäinen aikaerorasitus
- takuuvarma lämpö vuoden ympäri
- luonnon kauneus ja vehreys
- rannat, meri
- herkullinen, moneen suuhun sopiva ruoka ja uskomaton valikoima hedelmiä
- yllättävänkin hyvä hygieniataso
- hierontaa ja ayurveda-hoitoja joka lähtöön
- surffaus- ja jooga-mahdollisuudet
- ostoksiakin
- netti pelittää pääosin

Shoppailua Kandyssa

Hierontaa Unawatunalla


Tämä oli loma meidän mieleen! Suunnitelmat menivät nappiin. Näimme paljon ja nautimme yksinkertaisesti kaikesta tuntematta kuitenkaan olevamme aivan hevosen selässä. Silti on sanottava, että joka kohteeseen pari päivää lisää olisi ollut toivottavaa :)


4 kommenttia:

  1. Luin kaikki Sri Lanka -jutut. Olipa hurja tuo selfie liian lähellä tunnelinsuuta -juttu, tupakoinnin vaaroista nyt puhumattakaan :D. Hienoja kuvia! Mahtava soffamatka lukijalle, kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun luit ja kiva, että viihdytti:)!

    VastaaPoista
  3. Upea nojatuolimatka! Herätti halun päästä joskus Sri Lankaan!

    VastaaPoista

Pakka sekaisin ja pakki myös

Häämatka häämatkan sisällä oli safari Selousin kansallispuistoon. Sinne oli määrä lähteä klo 6.30 Stown Townin hotelliltamme, johon rantalo...