tiistai 29. toukokuuta 2018

Kun mokasta tuli Mokka: autonvuokraus Italiassa

Hän teki virheen! Meinas harmittaa, jopa suututtaa ja ihan oma moka. Olin vuokraamassa autoa etukäteen Bergamosta netin kautta. Sitten kuitenkin ajattelin, että sesonki ei ole vielä kuumimmillaan ja vuokraamoja on pilvin pimein, joten hoidetaan vuokraus vasta paikan päällä, jolloin Cocco voi halutessaan tehdä tarkentavia kysymyksiä autosta. Meillä oli ajatus Fiat 500:a, joita on täällä paljon, joka olisi kiva testata ja sillä olisi helppo sukkuloida kapeilla kaduilla.

Meillä oli iltalento, Lappeenrannasta, Ryanilla muuten 75€/hlö, ja olimme perillä juuri ennen puoltayötä. Tarkoitus oli miettiä autoasiaa vasta aamulla, mutta koska muutaman vuokraamon tiskillä oli vielä virkailija, kävin kysäisemässä kahdelta Fiattia seuraavaksi aamuksi. Vähän yllätyin, kun tuli eioota, mutta ei vain Fiatin suhteen vaan ylipäänsä autojen suhteen! Heräsi ajatus, että täällä on siis  jo muutama muukin turisti...

Viisastuneena jatkoin projektia netin kautta heti aamulla, mutta lähin vuokraamo oli sunnuntaisin kiinni ja joidenkin vuokraamojen nettivaraus ei onnistuisi, koska aikaa vuokrauksen alkuun olisi vain tunteja. 

Lopulta soitin yhteen firmaan, josta tyttö sanoi, että ehkä myöhemmin iltapäivällä palautuu autoja, mutta ei hän vielä tiedä mitään luvata. Hmm...
Päätin kysyä respasta. Heillä olikin kontakti pienempään yksityiseen vuokraamoon, joka toisi auton hotellille. Piti unohtaa Fiat, siis mikä vaan pikkuauto kävisi. Respa soitteli pitkin aamua ja vielä ennen kuin lähdimme, mutta toisessa päässä tuuttasi varattua.

Päädyimme takaisin lentokentälle, jossa on vuokraamojen tiskejä rivissä. Ja ihmisiä jonoissa. Pitkissä jonoissa! Kello oli 10.30 sunnuntaina ja hän oli todellakin tehnyt virheen!

Cocco asettui toiseen jonoon (Budget, Avis), minä toiseen (Loca-auto, Enterprice). Eioota, liian isoa autoa ja kiskurihintaa. Vaihdettiin jonoja (Inter-car, Sixt), joista jälkimmäinen oli bisneksessään huipulla. Tarjosivat Fiat 500 viideksi päiväksi hintaan 550€, kun olin aiemmin katsonut, että vakuutuksen kattavuudesta riippuen hinta voisi olla jotain välillä 100-250€. Virkailija tiskillä totesi ystävällisesti, että koska autoja on vähän tänään, niin hinnat nousevat. No aivan, voi mua!

Halusimme vuokrata myös navigaattorin. Tämän kerron siksi, että sen hintahaarukka oli 8-19€/vrk!! Ja samoin eroa tuli, kun lisäsi pakettiin toisen kuljettajan.

No meidän aamupäivä jatkui vuokraamojen tiskien välillä vielä tovin. Ja uskokaa mua, lopulta vuokraus tapahtui (kun mukaan lasketaan edellispäiväiset ja aamupuhelut) y-h-d-e-k-s-ä-n-n-e-l-t-ä vuokrasfirmalta!! Ja me selvittiin ihan riitelemättä, mikä osoittaa mun mielestä melko toimivaa parisuhdetta, heh.

Päädyimme epätyypilliseen versioon, joka on jo osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Opel Mokka maksoi 350€ (Sicily by Car) täysvakuutuksella, viideksi päiväksi, messissä toinen kuski ja autossa navi. Tämä ei ehkä ole ihan budjettimatkailua, mutta näin tällä kertaa. Vielä sanottakoon, että alle satkulla olisi irronnut Clio minimillä vakuutuksella, mutta me ajetaan melko paljon ja majapaikkamme on tuhannen mutkan takana vuorilla, joten pulleron ja palleron alle tarvittiin vähän tehoakin. Lisäksi tämän paikallisen ajotyylin sekaan en lähtis minimivakuutuksella.

Nyt kun ajokilometrejä on takana yli 500 (edit. lopulta niitä tuli reilussa neljässä päivässä n. 1250), täytyy sanoa, että näkymät Mokasta on hyvät! Kiva istua vähän korkeammalla, kun kieputaan maisemareitillä. Ja hullussa liikenteessä tulee myös turvallisempi olo, kun ei kurvailla ihan ruohonjuuritasolla. Kapeat tietkään eivät saisi meitä enää vaihtamaan Fiatiin. Kokeillaan sitä sitten jossain muualla.

Cocco menestyy ratissa hyvin. Sillä on äkäiset liikkeet, hyvä arviointikyky ja kylmät hermot. Ja suomalaiset voimasanat tuntuivat myös toimivan loistavasti. Mulla on, no, navigaattori ja selfietikku... :D

En ajatellut toistaa tätä mokaa heti ensi vuonna, joten tsekkauslista itselleni ja muille kiinnostuneille: 
- hanki vuokra-auto netistä etukäteen (tai perustele itsellesi hyvin, miksi et niin tee...)
- mieti, minkälaisen auton oikeasti tarvitset, montako mahdollista kuljettajaa, lisävarusteita (esim.    turvaistuimia)
- vertaa hintoja, ole tarkkana erilaisten pakettien ja tarjousten kanssa (erit. vakuutukset)
- varmista maksutavat (esim. käteinen ei käy kaikissa tilanteissa)
- varmista varaako vuokrafirma luottokortilta vakuutussumman "pantiksi" ja varaudu siihen 
- tarkista toimisto- tai muut mahdolliset lisäkulut
- mieti tarvitsetko navigaattorin (esim tällä reissulla se oli MUST)
- valokuvaa auton kolhut ennen kuin starttaat ja katsasta kunto muutenkin
- varmista, ettei vuokraan sisälly kilometrirajoitusta 
- varmista polttoainekäytäntö (esim. täysi tankki vuokrattaessa ja palautettaessa)
- sovi palautusaika ja paikka
- talleta vuokrafirman yhteystiedot hyvin
Kerrothan, jos listasta puuttuu mielestäsi jotain oleellista!
Klikkaa hyvää tietoa aiheesta täältä: Autoliitto!
Mokan perä ja oikealla siintää ihana Castello di Veppo, missä majoituimme neljä päivää











2 kommenttia:

5. päivä mökillä, missä tuuli viihtyy, mutta aurinko käy vain kääntymässä

Sää ei suosi. Olkoon se siinä sääraportti lähipäiviltä. On totta, että unelmoin herräämisestä T-paitakeliin ja aurinkovoiteen tarpeeseen. ...